De Kapel van Saint Louis


De Matthäus Passion Oudenbosch wordt uitgevoerd in de kapel van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis. Dit internaat werd geleid door de Congregatie van de Broeders van de Heilige Aloysius Gonzaga; beter bekend als de Broeders van Saint Louis. De kapel dateert uit 1866 en is ontworpen door Theodor Florschutz, tekenleraar aan het instituut, en Josephus Boosten, een Broeder. De Kapel doet -net als de Basiliek- denken aan de Sint Pieter in Rome. Dat is niet zo verwonderlijk, want de eerste schetsen waren van pastoor Willem Hellemons. Hij had in Rome gestudeerd en was daar onder de indruk geraakt van de Italiaanse barok. De 30 meter hoge koepel is in 1889 gerealiseerd door prof. C.J. van Swaay, een oud-leerling van het instituut. In de kapel zijn prachtige versieringen en ornamenten te zien, zoals de bloem- en bladmotieven op het plafond en de beelden in de nissen. Het orgel is van de hand van Van Bijlaardt en dateert uit 1883.
De kapel is tussen 2019 en 2023 gerestaureerd. Bij die restauratie is er op gelet dat de bijzondere akoestiek niet verloren ging. De voormalige internaatsgebouwen zijn in de loop der jaren verbouwd tot appartementen, verzorgingshuis en restaurant. De kapel, de voormalige internaatsgebouwen en de begraafplaats van de Broeders zijn aangewezen als Rijksmonument.

Gidsen van Saint Louis

De Gidsen van Saint Louis stellen de kapel open voor publiek. De toegang is gratis. Ook verzorgen zij tegen een vergoeding rondleidingen.
Kijk voor de actuele openingstijden op www.gidsenvansaintlouis.nl. Daar kunt u ook rondleidingen boeken.